Zou het antwoord dan empathie zijn?
📝 1 artikel, 🎧 2 videopodcast, 📺 1 documentaire en 🎧 1 bijzonder verhalend podcastarchief
Een dagje later dan gepland door een griepje. Maar helemaal los daarvan: ik hoorde iemand laatst zeggen dat empathie het antwoord is op al onze wereldproblemen. Een gedachte die bleef hangen. Verrassend genoeg blijkt empathie inderdaad vaak de sleutel.
📝 How to Be More Empathetic - Claire Cain Miller
The New York Times
Onderzoek bevestigt: met empathie word je een betere versie van jezelf. Als manager, collega, vriend of familielid. Empathie maakt het verschil. Het goede nieuws is dat je het kan trainen door ondermeer:
meer literaire fictie te lezen
nieuwsgierig en open te zijn voor nieuwe ervaringen op nieuwe plekken
toe te geven dat je vooroordelen hebt. Neutraliteit bestaat niet.
weten dat iedereen een identiteit heeft die uit meerdere lagen bestaat. Niemand is maar 1 ding.
“Empaty is understanding how others feel and being compassionate towards them.”
🎧 HUGE* if true - Cleo Abram
Wat is er veel gaande op vlak van AI. Volg jij het nog? Ik vind het meeste nieuws rond artificiële intelligentie ofwel verontrustend ofwel complex. Deze podcast legt de focus op wat veelbelovend is én legt uit waarom. Ik zei trouwens podcast, maar je kan het evengoed een goede video noemen.
🎧 AI in het wild - van mij
Een experimentje. Een podcast of simpelweg videoreeks over AI. Maar dan met de focus op wat mensen vinden die we niet standaard horen. Een bredere kijk op wat goed is en beter kan aan de technologie waar je niet meer om heen kan. Met praktische tips!
Voorlopig is het een verborgen link die alleen jij kan zien. Ik wil niet per se weten wat je ervan vindt, maar wel hoe jij vindt dat dit beter kan. Met die feedback wil ik het verbeteren en snel een tweede aflevering maken.
📺 Error 404 het internet is in crisis -
Tegenlicht
Het internet is in crisis. Een handjevol techmiljardairs beslist wat jij dagelijk te zien krijgt op de schermen waar je zoveel tijd op spendeert. Ondertussen is het wel duidelijk dat ze hun portemonnee belangrijker vinden dan jouw welzijn. Dat moet anders. Mooie docu over hoe we het internet weer van iedereen kunnen maken.
Tot slot een waanzinnige tip uit deze nieuwsbrief (abonneer je!) van journalist Eline Derakhshan. Door haar leerde ik Kerning Cultures kennen. Audiodocumentaires zoals je gewend bent van Radiolab, maar dan over West-Azië en Noord-Afrika. Ik ben hooked!
Dit was ‘m voor deze week. Maak er een mooie werkweek van vol empathie voor mensen die ogenschijnlijk niks met je gemeen hebben. Daar wordt iedereen beter van!