Deze geschiedenis is niet postkoloniaal
π 1 boek, π§ 1 generatieve podcast, π€ 1 AI app voor dove mensen, π» 1 website en π 1 artikel
Mijn herfstvakantie was vol bootje varen in Giethoorn (wat is dat leuk!) en slenteren door het mooie Zwolle. In een bijzonder mooie boekenwinkel, verstopt in een 15 de eeuwse kerk, las ik dit fragment: βVoor wie de kortzichtigheid van het postkoloniale onderwijs aan de kant wil zetten.β Die tekst kwam uit het boek βEen Afrikaanse geschiedenisβ. Twee minuten later had ik het gekocht.
πΒ Een Afrikaanse geschiedenis - Zeinab Badawi
Toetanchamon ken je. Maar kan je ook andere Afrikaanse koningen noemen uit de oudheid? Ik moet bekennen van niet. Dit boek vertelt over Afrika, maar dan vooral over de periode vΓ³Γ³r de westerse kolonisten. Dee verhalen zijn gebaseerd op onderzoek van Afrikaanse (dus geen westerse) wetenschappers. En de focus ligt op de rol van vrouwen in deze geschiedenis. Een mooi en noodzakelijk perspectief die tot nu toe nog veel te weinig wordt toegepast.
π§Β Drift - Nienke Huitenga, Hay Kranen, Lieven Heeremans
De Merel uit de machine/ VPRO Medialab
Compleet anders dan je favoriete doorsnee podcast. Deze podcast is generatief. Wat wil zeggen dat onderdelen ervan gegenereerd zijn met AI. De luisterervaring is ook compleet anders. Geen afgebakende afleveringen maar aparte snippets die samen een geheel vormen. Het is een soort postapocalyptische sci-fi over het leven in Nederland na de ineenstorting van het klimaat.
Wat ik zelf ook mooi vind: deze podcast vind je niet zomaar in je podcastapp. Je krijgt de RSS- link pas nadat je jouw e-mail achterlaat. Een kleine hindernis op voorhand, maar zo kunnen de makers jou wel een multi-mediale ervaring bezorgen.
Nog meer moois gemaakt met AI. Een probleem waar ik als mens dat kan horen niet vanaf wist: hoe communiceer je met de horende buitenwereld als je zelf niet kan horen. Blijkbaar vaak improviserend met pen en papier.
Deze dove software engineer maakte een handige AI app die gesproken engels vertaalt naar gebarentaal en omgekeerd. Heerlijk om te zien wat er allemaal mogelijk is met AI. Kunnen dove mensen straks met behulp van deze app naar podcasts luisteren?
π» The 100 best books of the 21 first century
The New York Times
Inspiratie nodig voor je volgende boek? Deze lijst bundelt het mooiste leesvoer van de laatste 25 jaar. Samengesteld door schrijvers, poΓ«ten, boeklovers Γ©n boekcritici met wat hulp van The New York Times boekrecensenten. Van elk boek lees je waarom het wordt aangeraden, maar je kan ook zelf lijstjes maken. Mooi staaltje interactieve journalistiek.
π Wat vind je van het nieuwe boek van X? Briljant, vind je niet?β - NiΓ±a Weijers
De groene Amsterdammer
Toeval of niet. In dezelfde week dat ik bovenstaand lijstje ontdekte, stuitte ik ook op dit artikel. Laten we onze smaak niet te veel leiden door de mening van anderen? Kan een boek of een podcast ook goed zijn als De standaard of De Volkskrant zegt dat het slecht is? Of aan de makers kant: worden er nog dingen gemaakt die niet de intentie hebben om de mainstream of subsidieverstrekkers te pleasen?
Bedankt voor je aandacht. Maak er een mooie werkweek van. Met oog voor schoonheid in kunst, literatuur of het alledaagse wat niet standaard door iedereen als schoon wordt gezien.
Warme groet,
Jade